Suzy-ama

Excuséz. Not translated.

De Suzy-ama is een hartverwarmend sieraad, oorspronkelijk gemaakt in opdracht van Suzy, als geschenk aan haar man die achter zou blijven op Aarde.

Hoe is de Suzy-ama ontstaan?

Net als de Akaija is dit sieraad tot stand gekomen door inspiratie van Wim’s overleden vriendin Linda, dus geïnspireerd vanuit het Hiernamaals. Uiteraard zit hier een verhaal aan vast…

In 2003 kwamen wij (Marianne en Wim) regelmatig bij mensen thuis (in België) om ze te behandelen, want Marianne is therapeute. Sommige van deze mensen waren erg ziek. Zo ook Suzy. Zij leed al 8 acht jaar aan botkanker en had heel veel pijn. Zij en haar man Eric deden alles wat ze konden om hiertegen te vechten.

Toen wij voor het eerst bij hen kwamen was het voor mij, Wim, alsof ik terug in de tijd werd geplaatst, want ik herkende direct mijn eigen situatie met Linda toen ze zo ontzettend ziek was. Linda had baarmoederhalskanker en net als Suzy zeer veel pijn waar niets tegen te beginnen was, alternatief noch regulier. Suzy en Eric maakten precies hetzelfde door en ik herkende hun wanhoop maar al te goed en voelde me ineens weer helemaal terug in dat loodzware wanhoopsgevoel van toen. Vermoedelijk heeft het zo moeten zijn dat we daar terecht kwamen, omdat we ons als geen ander konden invoelen in hun situatie.

Suzy was moegestreden en de wanhoop nabij. Ze was zo ziek dat we fysiek nauwelijks nog iets voor haar konden doen, maar omdat Marianne en ik elke week op bezoek kwamen konden we haar en Eric wel tot steun zijn. Marianne behandelde haar en ook haar man. Ze had ook Linda destijds behandeld in haar laatste maanden. Terwijl Marianne aan het meten was kon ik hen, juist door mijn ervaringen met Linda’s ziekte, weer op een heel andere manier bereiken door met hen te praten, waardoor ze zich beter begrepen voelden. Bovendien wist ik me, terwijl ik met Suzy praatte, gesteund en geholpen door Linda, die precies wist hoe het voelde om in Suzy’s schoenen te staan en me hielp de juiste woorden te vinden die Suzy zou begrijpen.

Er ontstond tussen ons allen in korte tijd een bijzondere vriendschap, waarbij we helaas moesten accepteren dat Suzy nog maar kort te leven had. Vooral voor Eric was dit begrijpelijkerwijs bijzonder moeilijk. Suzy voelde dat maar al te goed aan en enkele weken voor haar overlijden vroeg ze mij in het ziekenhuis of ik voor hem een bijzonder sieraad zou willen maken. Ik vertelde haar dat ik dat zeer waarschijnlijk niet meer op tijd zou af krijgen, maar dat begreep ze wel. Ik heb haar de schetsen van deze hanger laten zien en ook alvast de kleine saffiertjes die ik zou gaan gebruiken en daar was ze zeer mee ingenomen.

De vorm van de Suzy-ama is gebaseerd op de keltische knoop, waarvan 1 punt naar beneden toe is uitgerekt. Heel in de verte lijkt het sieraad verwant aan de Evenstar, uit de Lord of the Rings, bekend als de hanger die Aragorn draagt als teken van Liefde van Arwen. Voor Eric en Suzy (maar ook voor ons) speelde dat verhaal en de achtergronden daarvan een belangrijk rol in hun leven. Ook omdat Eric een uitstekend rugby speler/trainer is en dan heb je al gauw met keltische invloeden te maken. De schets die ik maakte en waar Suzy verheugd op reageerde is hiernaast afgebeeld.

Ongeveer een half jaar na haar overlijden was het kennelijk de juiste tijd, omdat ik toen in korte tijd de hanger kon en mocht maken en aan Eric geven. Dat is de hanger die je op de foto ziet. De hanger is van 18 karaat goud en bevat 3 ovaal geslepen saffieren en 1 driehoek-saffier in het midden.

Eric's Suzy-amaOmdat we later steeds vaker benaderd werden door mensen die deze hanger zo mooi vonden heb ik uiteindelijk aan Eric gevraagd om toestemming om deze hanger te mogen reproduceren. Daarvoor heb ik niet Eric’s hanger zelf gebruikt, maar een geheel nieuw moedermodel gemaakt, op basis van de originele schetsen. De hanger is dus verder helemaal hetzelfde, maar bevat niet de persoonlijke energie van Eric en Suzy, terwijl wel de symboliek en de Liefdeskracht erin aanwezig zijn.

Eric heeft na Suzy’s overlijden hetzelfde proces doorgemaakt als ik, ofwel een hele moeilijke tijd die ongetwijfeld velen maar al te goed herkennen. Eric heeft zich toegelegd op het schrijven van gedichten en hij slaagt erin om met woorden weer te geven wat ik in schilderijen en sieraden probeer uit te drukken.

Op het laatste blad staan twee van zijn wonderschone gedichten, die veel weergeven van wat ook de Suzy-ama in zich heeft. Zoals hij zelf zegt: een verdrietig en een blij gedicht. Is het leven voor een ieder van ons niet precies zo?

Werking van de Suzy-ama

Dit sieraad heeft zeker ‘kracht’ in zich. Die kracht heeft te maken met Liefde. De Suzy-ama is ‘hartverwarmend’. We konden dit zelf eerst niet goed benoemen en we vroegen medium Yvonne Baank uit Friesland ernaar. Zij kreeg er de onderstaande woorden bij door. Het bijzondere was dat ik dit eigenlijk al wel wist, want terwijl ik met het ontwerp bezig was zijn al deze woorden als gedachten of gevoelens door me heen gegaan. Yvonne bevestigde wat ik halfbewust zelf al had doorgekregen.

Vleugels uit slaan
Engel
Ogen
Licht
Straling
Buitenaards
Apart en toch samen
Open en gesloten
Tranen
Toekomst in hiernamaals
Beneden en boven
Derde oog
Verbondenheid voor altijd
Kracht
Schoonheid
Ontvanger van boodschappen
For ever
Drie-een-heid

Dit sieraad werkt op de meridianen en op de bloedsomloop. Het is een troostend en warmte-gevend sieraad. Marianne zegt over haar Suzy-ama dat ze het gevoel heeft alsof ze door engelenvleugels omgeven wordt.

Dr. Doris Ehrenberger van instituut Lebe Natur (www.lebenatur.com) in Oostenrijk draagt er ook een en meldde begin 2015: “Habe auch Erfahrungen mit dem Suzy-ama – da geht die Schwingung ganz schnell rauf, aber man wird sehr empfindlich. Man spürt andere, auch Tiere, wie sich selbst und kann schwer ertragen, wenn sie leiden.” (Vertaald: Heb ook ervaringen met de Suzy-ama – hierbij gaat de trilling zeer snel omhoog, maar men wordt zeer gevoelig. Je voelt anderen, ook dieren, zoals je zelf en kan het moeilijk verdragen als ze lijden.)

Keuze van de steentjes

De edelsteentjes hebben een toegevoegde waarde bij de Suzy-ama, maar hun werking wordt bepaald door de interactie met degene die ze draagt. Mocht je overwegen een Suzy-ama aan te schaffen, ga dan s.v.p. niet af op datgene wat je in boeken en op internet over de werking van edelstenen wordt verteld, maar luister naar je hart!

Welke steentjes vind JIJ mooi?
Waar word je blij van?
Waar heb je een goed gevoel bij?
Waar gaat je aandacht naar uit?

Dat zijn de impulsen vanuit je hart. Een amethist die de ene persoon verlichting geeft in een bepaald opzicht, kan totaal anders werken bij een andere persoon. We adviseren om steentjes niet uit te kiezen op basis van wat er in boeken over geschreven wordt, waardoor je een rationele keuze maakt, maar om te kiezen op basis van wat je hart je ingeeft. Dan pak je de signalen van je eigen gids op en kies je precies goed

Voorbeeld: Jij hebt ergens gelezen dat een amethyst goed werkt tegen hoofdpijn, en omdat jij vaak hoofdpijn hebt besluit je dat amethyst de juiste steen voor jou is. Maar eigenlijk vond je een rode granaat veel mooier. Die rode granaat had je misschien geholpen makkelijker afstand te nemen van de stress van alledag, waardoor je makkelijker tot rust komt, en waardoor indirect je hoofdpijn ook minder werd.

Betekenis van de naam ‘Suzy-ama’

Suzy is de vrouw voor wie de eerste, originele hanger is gemaakt. Het lag dan ook voor de hand haar naam te gebruiken. We hebben die naam echter aangevuld met de naam van Linda’s vriendin uit de Lichtwereld met wie zij tijdens haar ziekte contact kreeg en die ons met haar humor en liefde enorm geholpen heeft: Amà.

Het woord ‘amare’ heeft in het Latijn als betekenis liefhebben, houden van. De naam Suzy-ama zou je daarom kunnen vertalen als ‘Suzy, de beminde’. En dat is precies wat dit sieraad je wil vertellen: Jij bent geliefd !

Enkele wondermooie gedichten van Suzy’s man Erik

Met toestemming van Erik hebben we enkele van zijn gedichten op deze website geplaatst. Zoals hij zelf zegt: een blij gedicht en een verdrietig gedicht. Mocht ook u onder de indruk zijn van zijn gedichten… laat dit dan weten en stuur ons een mailtje, dan zorgen wij dat dit mailtje bij Erik terecht komt.

Ze slaapt zo teder

Ze slaapt zo teder als de nacht,
Die mooi gedekt vol sterren staat,
In stille schemer schijnt ze zacht,
Rust in haar ogen, haar gelaat,
Versterkt nog haar zoete kracht,
En minzaam dromen achterlaat.

Haar lach zo lieflijk onbevangen,
Vraagt helder geurend te behagen,
En op haar lippen en roze wangen,
Gloeit zachtjes en zo zonder klagen,
Een fluistering in een stil verlangen,
Naar ’t samen zijn van vroegere dagen.

Meer schaduw of wat avondlicht,
Deed wonderen voor haar serene pracht,
En gaf haar krullen, haar gezicht,
Zo alle liefs waaraan zij dacht,
Met ogen vol verwondering dicht,
Kust zij het kind dat naar haar lacht.

Eric Willemsens, Antwerpen

Het verdriet van afscheid is leeg

Op de onnoembare momenten zijn we machteloos,
Bevroren in stille wanhoop, achtergelaten in een uitzichtloze nacht,
Mijn gemoed rust onzichtbaar, mijn woorden zijn verloren,
Lees nu mijn hart, kom dichter, die stilte kan je horen.

Maar een haastige schakering van weemoed koos een weg,
Naar mijn lot dat ik herkende toen ik het zag,
Wat jij in de eeuwigheid doet weerklinkt in mijn leven,
Waar je gewone dingen verheft tot mededogen gedreven.

Als wind over de heuvels is mijn bestaan voorbijgegaan,
Ik luister naar de zon weerspiegeld in het wenende water,
En denk aan de avonden dat ik je hart kon verwarmen,
Je hand vasthield met een gevoel van eindeloos omarmen.

Dan komen stille wateren in beweging en voel ik krachten,
Die me ademloos dragen voorbij  pijn en onbehagen,
En kijk ik op naar de zuidelijke sterrenhemel als gedenken dat je leeft,
Dartel, transparant en broos als een zijdezachte vlindervleugel die zweeft.

Eric Willemsens, Antwerpen

Voorbeelden van de Suzy-ama

suzy-ama-granaat1451x2782Hieronder ziet u enkele voorbeelden van de Suzy-ama. Najaar 2015 komen de Suzy-ama’s weer in de verkoop. De zilveren Suzy-ama zullen door een gietesuzy-ama-topaas1451x2782rij in India worden gegoten en afgewerkt. Heeft u speciale wensen dan kan Wim een zilveren Suzy-ama op bestelling maken. Gouden Suzy-ama’s komen van een gieterij in Duitsland en worden door Wim handmatig gepolijst. De basisdelen worden gegoten, maar de afwerking neemt erg veel tijd in beslag. Dit is ook de reden dat de Suzy-ama lange tijd van de webshop is gehaald. De Suzy-ama is in principe in alle legeringen te bestellen en ook met elk soort steentjes zoals granaten, topazen, diamanten, saffieren, zirconia’s, etc. Echter… niet alle steentjes zijn op voorraad en sommige steentjes zijn erg duur. Hou dus rekening met meerdere weken levertijd. Houd hierbij rekening met het feit dat elke keer als Wim een nieuw moedermodel maakt (waar de gieterij de mallen van maakt), er kleine verschilllen zijn met vorige modellen. Wilt u speciaal een Suzy-ama zoals op een van de foto’s hieronder, neem dan contact op met Wim (atelier@akaija.com) voor overleg wat er wel en niet mogelijk is.