Foi

Pardon! Aucune traduction.

Deze pagina beschrijft het object/schilderij ‘Geloof’ of ‘Faith‘, maar dit is nauw verbonden aan 2 andere kunstwerken van Akaija & Art: het schilderij ‘Rose‘ en het symbool ‘Two Roads‘. De rode draad hierin is het project Two Roads van Eliza White Buffalo.

Faith begon met ‘Into the West’

In 2001 overleed mijn vriendin Linda, kort nadat we hadden afgesproken dat zij me zou gaan inspireren, indien mogelijk. In 2002 begon ik weer te schilderen en ‘Aura Healer’ was een van de eerste. Daarop ontstond de Akaija, het sieraad dat nu zo bekend is geworden. Maar ik maakte meer schilderijen en objecten en elk schilderij vertelt een verhaal. Zo ook ‘Faith‘, maar dit object staat aan de basis van een veel meer grootser verhaal dan we toen dachten.

Into the WestIn 2003 heb ik een schilderij gemaakt getiteld ‘Into the West’., een meditatie-object, energetisch verwant aan de Lord of the Rings-trilogie. Pas in 2004 deed ik eindelijk zelf wat ik andere mensen vertelde te doen met het schilderij ‘Into the West’: erop mediteren. In het midden is een verdwijnpunt waarin je je kunt ‘verliezen’, maar de slangen bewaken je lichaam.

Ik denk dat ik na ongeveer een kwartier een idee kreeg voor een nieuwe vorm, waarbij de Heilige Graal en een Keltisch kruis met elkaar gecombineerd zouden kunnen worden in één object. Ik krijg zelden of nooit iets afgemaakt te zien in m’n verbeelding. Ik moet gewoon beginnen en dan maar zien waar ik uitkom.

Deze Heilige Graal moest echter geen mooie beker van voren gezien worden, maar van schuin van boven af bekeken! Zodat je dus ook de inhoud kunt zien, waar daar gaat het om. Recht van boven zie je de Graal als een ronde vorm, maar schuin van boven wordt het een ovaal. Hier komen een paar schetsen…

Faith, the making of…

Faith - schetsIk was me, zo kort na Linda’s overlijden, nog niet bewust hoe dat inspiratie werkt. ‘Zij’ (degenen die me inspireren) zijn voor mij onzichtbaar en onhoorbaar. Maar ik wist al wel dat ze me stap voor stap zouden begeleiden. Te beginnen met een ‘vaag idee’. Als ik daarmee begin dan volgt na verloop van tijd vanzelf de volgende stap. Als ik het ‘goed’ doe, dan voelt het voor mij als een soort klik, zo van ‘yes, dat is het!’. Alles klopt dan precies.

faith_computerschetsDus ik begon met een Keltisch kruis, een kruis met vier gelijke benen en een cirkel). Ik tekende dit m.b.v. de computer. Het mooie van computers is dat je steeds een stap terug kunt doen als iets niet bevalt. Dat ze zo gecompliceerd zijn dat je soms dagen nodig moet zoeken naar een functie terwijl je het met een potlood in enkele seconden kunt tekenen is een ander verhaal.

Vervolgens kantelde ik het geheel waardoor er een ovaal ontstond met een afgeplat kruis. Dat was een stap in de goede richting, maar ‘iets’ klopte nog niet. Wat kon ik nou nog bedenken? Hoe heet die functie in tekenprogramma’s ook alweer? O ja… ‘perspectief toevoegen’!

Toen ik dat deed was ik verbaasd wat er gebeurde, want het afgeplatte Keltische kruis werd ineens een Christelijk kruis. Geweldig vind ik zoiets… je doet maar iets en plotseling zie je een totaal onverwachts effect dat precies is wat je moet hebben. Want dit gaf gelijk dat ‘yes’-gevoel.

Wat er nu nog nodig was, was om de schaalvorm van de Heilige Graal te creëren. Dat was geen probleem. Wel een probleem was hoe ik dit in hemelsnaam zou moeten gaan maken. Vlak schilderslinnen is echt makkelijker. Maar laat ik dat bewaren voor een workshop ergens in de toekomst.

Hieronder zie je het resultaat een half jaar later.

Geloof - FaithFaith Red Stone of PowerDit object meet horizontaal ruim 1,10 meter. Het is gemaakt van hout en speciaal gipsverband. Aan een onzichtbare draad is een rode steen gehangen, in de zetting van een gouden Akaija. De steen is een ruim 3 cm grote laboratorium-robijn. Het voelde zo dat er een rode steen in moest. Hoe belangrijk dat detail was leerde ik pas veel later toen we in aanraking kwamen met Eliza White Buffalo en de Two Roads, waarin in vrijwel precies dezelfde vorm de Red Stone of Power voorkomt.

Deze rode steen, die dus nog een rol te spelen heeft zie je hiernaast.
Nu hadden we nog een naam nodig voor dit object. In het Nederlands dacht ik aan ‘Geloof’, omdat het alles met kruizen te maken had. Maar in het Nederlands hangt er al gauw een religieus tintje aan en dat wilde ik voorkomen. Het Engelse ‘Faith’ heeft dat veel minder, want ‘faith’ kan behalve ‘geloof’ ook ‘vertrouwen’ betekenen, b.v. erop vertrouwen dat alles goed komt.

Al met al is Faith een samengaan van enkele zeer belangrijke symbolen in de wereld: de Heilige Graal, het Christelijke Kruis en het Keltische Kruis… en met de Akaija :-))

Missie voltooid, dacht ik toen. Volgend project.

MGeloof - Faith - schuinaar dat had ik verkeerd ingeschat. Lees wat er enkele jaren geleden gebeurde, want ‘Faith‘ is nauw verbonden aan 2 andere kunstwerken van Akaija & Art: het schilderij ‘Rose‘ en het symbool ‘Two Roads‘. De rode draad hierin is Eliza White Buffalo en haar missie voor de wereld: Two Roads.

Wilt u Faith als poster aan de muur? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.