Vraag en Antwoord

Akaija bij dieren?

Werkt de Akaija ook bij dieren?

Jazeker! Hier hebben we zelfs hele goede ervaringen mee.

Akaija bij dieren

Eigenlijk zouden we deze vraag als onderdeel bij de ‘ervaringen’ moeten zetten, en dat zal ook nog wel gebeuren, maar het is leuk om er hier wat aandacht aan te besteden.
Wat we al een aantal keren gehoord hebben is dat katten nogal eens ‘vreemd’ reageren op mensen die een Akaija dragen. We hoorden van een vrouw die bevriend is met een katteneigenares, dat altijd als zij op bezoek kwam de kat direct verdween en zich niet meer liet zien ook. De kat moest gewoon niets van haar hebben. Toen zij voor het eerst met een Akaija om haar hals op bezoek kwam deed deze kat iets dat zij nog nooit gedaan had: ze ging op de grond voor de vrouw zitten en bleef haar een hele poos gebiologeerd aan zitten staren. De eigenares merkte verbaasd op: “Wat doet die kat gek!” Ze zei dat ze haar kat nog nooit zoiets geks had zien doen. Uiteindelijk draaide de kat zich om, wilde weglopen, maar bedacht zich toen en draaide zich en ging weer naar haar zitten kijken.
Ditzelfde hebben we al meer gehoord van mensen die bij katten op bezoek komen. Opvallend is ook dat het nogal eens gebeurt dat katten de hele tijd aan de Akaija willen zitten. Nou vinden katten al gauw iets dat hangt en beweegt leuk (zoals ik uit jarenlange ervaring weet, want ik ben gek op poezen), maar het wordt wat anders als paarden dit gedrag beginnen te vertonen. Dit overkwam een man die op een dag bij ons thuiskwam. Hij vertelde dat hij in een bos had gewandeld waar ook halftamme/wilde paarden rond lopen. Deze paarden waren naar hem toe gekomen en likten hem op zijn borst waar de Akaija hing. Dat vond hij zo bizar dat hij het enthousiast in geuren en kleuren stond te vertellen.
Paarden reageren heel gevoelig op de Akaija. We hebben in 2006 een klein experiment gedaan in overleg met een aantal paardeneigenaressen. In ruil voor een regelmatige ‘update’ kregen deze paarden een Akaija omgehangen om te kijken hoe ze hierop zouden reageren. De reacties waren opmerkelijk.
Bij twee paarden van 1 eigenaresse, werden Akaija’s omgehangen, maar zonder overleg met de paarden zelf. Het ene paard deed er 5 minuten over en het andere paard 24 uur, maar toen ze eenmaal hadden ontdekt wat er aan de hand was hadden ze hun Akaija in no-time afgeschuurd en platgetrapt. Ze voelden iets, begrepen het niet, en wilden direct vanaf. Achteraf bezien had dit met de paarden overlegd moeten worden, namelijk dat ze iets kregen dat hen zou helpen.
Een paardeneigenaresse in Zeeland, met drie paarden in de wei, kreeg 2 Akaija’s. Zij overlegde dit wel met haar paarden. Twee van haar paarden hadden wat problemen, niet heel extreem, maar wel lastig. Het ene paard was al redelijk oud en had diverse gezondheidsklachten. Het andere paard was in haar jeugd niet goed behandeld door de vorige eigenaar en had gedragsproblemen. Het derde paard mankeerde eigenlijk niets, vandaar dat we het niet nodig vonden die een Akaija te geven.
Dat was een foute gedachte. Dit derde paard was zeer ontstemd en teleurgesteld, waarschijnlijk zelfs jaloers, en likte voortdurend bij de andere paarden waar de Akaija hing. We kregen een telefoontje wat er aan de hand was, en besloten nog een Akaija te sturen. Toen dit paard zelf ook een Akaija om had was het ontzettend trots en we hoorden enthousiaste verhalen over hoe zij door de wei liep te stappen. Zij hoorde er nu helemaal bij.
Opmerkelijk was dat ze niet meer aan de Akaija’s mocht zitten. Zodra ze dat deed werd ze door de paarden zachtjes, maar nadrukkelijk gebeten. Afblijven dus. (Deze reactie hebben we van meerdere paardenbezitters/sters gehoord.)
Opvallend was dat de plek rondom de Akaija bij een van de andere paarden vele dagen of zelfs enkele weken, duidelijk veel warmer was dan de rest van haar vacht. Beide paarden kregen oude kwalen en klachten tijdelijk hernieuwd terug. Een van de paarden kon zelfs een dag lang niet opstaan. Ook kwam er een tijd lang etter uit een klein wondje, dat volgens de eigenaresse een goed teken van ontgifting was. Ze hoefde het wondje alleen maar schoon te maken en na verloop van tijd sloot het vanzelf. Het andere paard is veel rustiger geworden en ook veel handelbaarder. De vrouw zei dat er over de hele lijn continue verbeteringen te zien waren. Ook na meer dan twee maanden. En zelfs een jaar later was ze nog steeds zeer blij met de Akaija’s.
Een andere reactie was bij twee oude herdershonden (van verschillende eigenaren) met incontinentieproblemen. Deze incontinentie problemen zijn bij beide honden helemaal of bijna helemaal verdwenen.
Mocht u trouwens speciaal voor uw huisdier of b.v. voor uw paard een Akaija willen bestellen: we hebben hiervoor een speciale regeling. Informeert u hiernaar.

Speciaal voor dieren hebben we ongepolijste bronzen Akaija’s in huis. Brons is een hard metaal, dus moeilijk te verbuigen, en juist voor paarden is dat hard nodig. Deze Akaija’s zijn tegen een veel lager tarief te verkrijgen.